Stiati ca ... acul magnetic care "arata sudul" este mentionat pentru prima data in secolul al XI-lea i. Hr. ca fiind folosit in China? De abia din secolul al XII-lea d. Hr. se utilizeaza in mod curent busola in navigatie. Unul dintre primii invatati europeni care au studiat magnetismul a fost Pierre de Marincourt (Petrus Peregrinus), savant medieval ce l-a avut ca discipol pe Roger Bacon si care a scris, in 1269, un tratat remarcabil asupra magnetilor.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 485 din categoria stiati ca... stiinta
Stiati ca ... inca din secolul al VI-lea i. Hr., filozofii greci descriau si incercau sa explice proprietatile mineralelor ce contineau magnetit, tip de mineral gasit in regiunea Magnesia (Thesalia), de unde si numele mineralului?
Curiozitati: Curiozitatea numarul 486 din categoria stiati ca... stiinta
Stiati ca ... se crede ca Thales din Milet a fost primul care a cercetat forta de atractie ciudata a feritului magnetic asupra fierului obisnuit, in 600 i. e. n? Au trecut multe secole pana cand s-a gasit o utilizare practica a fortei magnetice, in busolele de navigatie. In 200 e. n. chinezii utilizau deja o forma rudimentara a busolei, dar in Europa a aparut doar in jurul anului 1200. Oare de ce se pozitioneaza ferita magnetica intotdeauna in aceeasi directie? Acest fenomen a ramas un mister de-a lungul secolelor. Azi, stim insa ca fierul si alte materiale magnetizabile se compun din magneti mici numiti domenii magnetice sau regiuni magnetice. Acestea de obicei sunt directionate aleator, iar prin suprapunerea fortelor nu rezulta o forta magnetica detectabila. Daca dintr-o oarecare cauza aceste domenii se orienteaza toate in aceeasi directie, atunci metalul va avea caracteristici magnetice si va atrage bucatile de fier.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 487 din categoria stiati ca... stiinta
Stiati ca ... inca din antichitate se cunostea faptul ca la suprafata Pamantului acul magnetic se orienteaza strict intr-o anumita directie? Folosind aceasta proprietate a fost construita busola ca instrument de orientare pe teren. Experimental s-a stabilit ca orientarea acului magnetic al busolei strict pe o anumita directie si intr-un anumit sens se datoreaza campului magnetic al Pamintului, numit si camp geomagnetic. La inceput se credea ca acul magnetic se orienteaza spre polii geografici ai Pamantului. Mai tarziu s-a constatat ca, de fapt, acul magnetic e orientat spre polii magnetici ai Pamantului care nu coincid cu cei geografici.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 488 din categoria stiati ca... stiinta