Stiati ca ... stiinta

curiozitati despre stiinta - pagina 121

Stiati ca... magnetii prezinta o ...

Stiati ca ...  magnetii prezinta o trasatura comuna: caracterul magnetic pare a fi concentrat in doua puncte, numite poli, unul care arata nordul si unul care arata sudul? Extremitatile magnetului se numesc poli, deoarece lasand liber magnetul in pozitie orizontala, magnetul se va aseza cu varfurile catre polii magnetici ai Pamantului ( Polul Sud si Polul Nord), care este si el un magnet gigantic. Acesta este principiul de functionare al busolei.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 481 din categoria stiati ca... stiinta

Stiati ca... ambele extremitati ale ...

Stiati ca ...  ambele extremitati ale magnetului atrag fierul nemagnetizat, dar daca apropiem doi magneti, atunci polul nord al unuia atrage polul sud al celuilalt si viceversa? In acelasi timp, cei doi poli sud-sud, respectiv nord-nord, se vor respinge reciproc. Asadar, polii de acelasi nume se resping. Totusi, pare paradoxal ca polul nord al magnetului se orienteaza catre Polul Nord al Pamantului. Aceasta se explica prin faptul ca polul magnetic al Pamantului din apropierea Polului Nord este de fapt un Polul Sud Magnetic.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 482 din categoria stiati ca... stiinta

Stiati ca... un material feromagnetic ...

Stiati ca ...  un material feromagnetic are molecule care se comporta ca niste mici magneti? Acestea se numesc dipoli si sunt grupate in sfere, in care toate arata aceeasi directie. Cand materialul este magnetizat, toate sferele devin ordonate si arata aceeasi directie. Materialul isi pierde magnetismul daca sferele sunt dezordonate din nou.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 483 din categoria stiati ca... stiinta

Stiati ca... atunci cand materialele ...

Stiati ca ...  atunci cand materialele magnetice nu sunt magnetizate, sferele sunt in dezordine? Cand sunt magnetizate, sferele se aliniaza cu polii orintati in aceeasi directie. Dipolii ordonati formeaza impreuna un magnet, dar separat, fiecare incearca sa se roteasca, pentru ca polii sai sunt atrasi de polii opusi ai magnetului mare. In timp ce se rotesc, magnetul isi pierde magnetismul.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 484 din categoria stiati ca... stiinta

« 118 119 120

121

122 123 124 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct