Stiati ca ... stiinta

curiozitati despre stiinta - pagina 24

Stiati ca... dupa ce Newton ...

Stiati ca ...  dupa ce Newton a formulat teoria sa celebra privind gravitatia, savantii au inceput sa analizeze cu mare interes aceasta misterioasa forta, fara de care viata pe Terra nu ar exista? Gravitatia planetei noastre ne impiedica sa disparem in spatiu, forta de gravitatie a Lunii determina mareele, iar cea a Soarelui mentine stabila orbita planetei noastre. Tot gravitatia determina orice obiect sa fie atras de un alt obiect, iar cu cat acesta este mai masiv, cu atat atractia va fi mai puternica. Si totusi, cercetatorii mai au multe aspecte de lamurit in privinta gravitatiei. De ce atomii sunt in mare parte spatiu gol? Ce forta tine legati atomii, astfel ca ei sa poata forma materia? In plus, daca forta de gravitatie ar fi mai puternica, Universul nu ar fi putut sa existe. Iata doar cateva intrebari la care fizicienii se straduiesc de ani de zile sa raspunda.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 93 din categoria stiati ca... stiinta

Stiati ca... teoria care explica ...

Stiati ca ...  teoria care explica modul in care placile tectonice se deplaseaza si duc la rearanjarea continentelor este relativ recenta? Acum geologii stiu ca aceste miscari tectonice produc eruptii vulcanice, cutremure si modifica formele de relief. Totusi, ei nu inteleg ce anume determina aceste miscari. O teorie foarte populara, formulata de Arthur Holmes in 1930 preciza ca mantaua moale si fierbinte se deplaseaza incet pe sub placile mai rigide, dar teorii mai recente sugereaza ca si interiorul si suprafata planetei sunt in miscare.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 94 din categoria stiati ca... stiinta

Stiati ca... energia neagra este ...

Stiati ca ...  energia neagra este poate cel mai mare mister si cea mai serioasa provocare pentru oamenii de stiinta? In timp ce materia neagra alcatuieste 80% din materia Universului, energia neagra, care este o forma ipotetica de energie, ar reprezenta 70% din Univers. Fizicienii cred ca aceasta energie a dus la expansiunea Universului. In acest domeniu exista inca foarte multe necunoscute. Nimeni nu stie daca este o energie constanta, sau una care are fluctuatii si de ce densitatea ei pare sa corespunda cu densitatea materiei obisnuite. Energia neagra ar putea fi explicatia privind expansiunea continua si tot mai rapida a Universului, care ar fi trebuit, sub actiunea fortei gravitatiei, sa incetineasca. Calculand cata energie ar fi necesara pentru a se opune gravitatiei, cercetatorii au ajuns la concluzia ca aceasta misterioasa forta alcatuieste aproximativ 70% din Univers.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 95 din categoria stiati ca... stiinta

Stiati ca... in privinta aparitiei ...

Stiati ca ...  in privinta aparitiei vietii pe Terra exista mai multe teorii? Varianta Supei Primordiale se bazeaza pe ipoteza unei planete foarte bogate in nutrienti, care a asigurat toate conditiile ideale dezvoltarii formelor de viata, care a evoluat prin abiogeneza. O alta teorie este panspermia, care sustine ca microbii au ajuns pe Terra cu ajutorul cometelor sau meteoritilor. Chiar daca una dintre aceste ipoteze este cea corecta, niciuna nu explica exact modul in care au aparut primele molecule mai complexe. Conform evolutionistilor, Pamantul s-a format acum 4,5 miliarde de ani, dar la inceput planeta era ostila oricarei forme de viata, primele organisme aparand abia dupa 500 de milioane de ani de la formarea Terrei.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 96 din categoria stiati ca... stiinta

« 21 22 23

24

25 26 27 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct