Stiati ca ... conform fizicienilor, aproximativ 80% din materia intregului Univers este alcatuita din materie neagra? Aceasta nu emite deloc lumina si din aceasta cauza, desi existenta ei a fost enuntata prima data acum 60 de ani, cercetatorii nu au inca nicio dovada directa, concreta, a prezentei sale. Materia normala, pe care o putem observa, numita materie barionica, este formata din protoni, neutroni si electroni. Materia neagra ar putea fi barionica sau non-barionica. Existenta ei este presupusa pentru ca savantii si-au dat seama ca in Univers trebuie sa existe mult mai multa materie decat cea vizibila. Conform unei teorii, materia neagra este non-barionica si este formata din particule masive care interactioneaza slab. Aceste particule au de 10 ori masa unui proton, dar interactiunea lor foarte slaba cu materia normala le face dificil de observat. Principalii candidati la rolul de particule masive sunt neutralino, particule ipotetice, masive si foarte lente comparativ cu neutronii. Deocamdata oamenii de stiinta au reusit sa realizeze doar o harta a materiei negre din Univers, observand modul in care lumina este distorsionata de clusterele de galaxii (grupuri de galaxii legate intre ele gravitational).
Curiozitati: Curiozitatea numarul 97 din categoria stiati ca... stiinta
Stiati ca ... multe specii de animale si insecte migreaza in fiecare an, pentru a scapa de schimbarile de temperatura provocate de anotimpuri? Pentru asta, unele din ele parcurg anual mii de kilometri ca sa ajunga la destinatie, iar biologii nu stiu exact cum reusesc ele sa gaseasca drumul corect si apoi sa se intoarca, dupa cateva luni. Fiecare specie are propriul sistem de navigatie, unele ghidandu-se dupa campul magnetic al Pamantului. Totusi, nimeni nu intelege deocamdata cum au dezvoltat animalele aceasta abilitate, care le permite sa stie din instinct unde si cand sa plece. Fluturele monarh parcurge peste 3.0000 de km din Statele Unite pana in Mexic, in fiecare an. Printre speciile care oparcurg distante record atunci cand migreaza se numara balena cu cocoasa (peste 8.000 km distanta) si fluturele monarh (peste 3.000 km). Fiecare specie este adaptata pentru a putea rezista in lungul drum pe care trebuie sa-l faca anual. De exemplu, pasarile au aripi mai rotunjite si au invatat sa evite curentii puternici, in timp ce fluturii au aripile mai alungite si mai mari.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 98 din categoria stiati ca... stiinta
Stiati ca ... binecunoscuta companie Google doreste sa dezvolte o baza de date denumita Knowledge Vault care va pastra toate informatiile umanitatii despre lumea in care traim sau despre venimentele istorice ale planetei? Proiectul se bazeaza pe un sistem automatizat si foloseste algoritmi pentru a transforma datele culese de pe internet in informatii care vor putea fi accesate de toata lumea. Una dintre aplicatiile practice ale acestei baze de date ar putea fi crearea unor asistenti personali virtuali performanti.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 99 din categoria stiati ca... stiinta
Stiati ca ... Isaac Newton a fost cel care a definit spectrul vizibil al curcubeului, la sfarsitul secolului al 17-lea? Atunci, celebrul om de stiinta britanic a cumparat o prisma optica de la un targ desfasurat langa orasul Cambridge si, cu ajutorul ei, a proiectat lumina soarelui pe unul din peretii incaperii in care studia. Dorind apoi sa redea curcubeul pe panza, Newton a cerut ajutorul unui prieten de-al sau, pictor, iar acesta l-a desenat si a trasat linii de demarcatie intre culorile proeminente.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 100 din categoria stiati ca... stiinta