Stiati ca ... doua avioane nu se pot tampona prin eroare de pilotaj pentru ca, in afara faptului ca sunt orientate de la sol de controlori de trafic, aparatele de zbor detin siteme de evitare a coliziunii care monitorizeaza si evita avioanele din vecinatatea navei?
Curiozitati: Curiozitatea numarul 117 din categoria stiati ca... stiinta
Stiati ca ... cercetatorii Universitatii Durham din Marea Britanie au descoperit ca bautorii impatimiti de cafea, de bauturi energizante sau a altor produse pe baza de cofeina sunt mai predispusi experimentarii unor stari halucinante decat restul indivizilor? Dintre cei 200 de subiecti supusi studiului oamenilor de stiinta britanici, s-a descoperit ca cei care au consumat echivalentul a sapte cesti de cafea pe zi erau mai expusi riscului de a experimenta senzatii de halucinatie decat cei care au consumat mai putin de o ceasca pe zi. "Testul nostru nu demonstreaza intocmai faptul ca produsele pe baza de cofeina sunt halucinogene, desi indiciile sunt consistente in aceasta directie", sustine coordonatorul experimentului, Simon Jones, licentiat in psihologie al Universitatii Durham din Anglia. "Rezultatele obtinute de noi ar putea sugera, de asemenea, faptul ca oamenii care au halucinatii sunt mai anxiosi si mai ingrijorati, iar acest lucru ii determina sa consume mai multa cofeina", adauga specialistul. Totusi, testele efectuate de Jones si colegii sai au condus la ideea ca efectele psihologice ale stresului ar putea fi amplificate de cofeina, aceasta stimuland inclusiv producerea sporita a unui hormon legat de neliniste, cunoscut drept cortisol. Referitor la efectele cofeinei asupra sanatatii generale, desi exista experimente care atesta unele corelari ale sale cu prezenta cancerului, a osteoporozei sau a fibrochisturilor mamare, unele studii au evidentiat posibilele beneficii ale consumarii acesteia in sensul calmarii durerii, a migrenelor sau diminuarii simptomelor astmatice.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 118 din categoria stiati ca... stiinta
Stiati ca ... in prezent satelitii sunt lansati cu ajutorul rachetelor dintr-un numar limitat de baze terestre? Chiar si pentru un satelit de mici dimensiuni pregatirile pentru lansarea sa pot dura si peste o luna si costurile se ridica la peste 60.000 de dolari pe kg.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 119 din categoria stiati ca... stiinta
Stiati ca ... ALASA (Airborne Launch Assist Space Access) este un program cu un scop clar, acela de reducere a costurilor de lansare a satelitilor mici de pana la trei ori? ALASA urmareste sa lanseze sateliti cu o greutate de 45 kg pentru o suma de sub un milion de dolari. ALASA va fi echivalentul aerian al bazelor de lansare de astazi. Cu alte cuvinte, rachetele ce vor transporta sateliti vor fi lansate direct din aer, de pe spatele unui avion. O astfel de platforma aeriana va ajuta la depasirea unor obstacole importante precum vremea. DARPA, departament al Armatei SUA ce se ocupa cu cercetarea tehnologiilor avansate, lucreaza deja la un prototip ALASA, sperand ca in doi ani sa fie gata.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 120 din categoria stiati ca... stiinta