Stiati ca ... NASA are un plan in privinta capturarii unui asteroid si plasarea acestuia pe orbita Lunii, punct din care astronautii il pot vizita? Acestia planuiesc sa aduca pe orbita Lunii un asteroid cu diametru in jur de 7 metri, cu ajutorul unui lasou robotizat. Odata plasat pe orbita Lunii, astronautii il pot vizita incepand cu anul 2021. NASA a identificat 3 posibili candidati dintr-o lista de 14 asteroizi "concurenti". Obiectivul este ca din anul 2025 sa inceapa exploatarea propriu-zisa a resurselor asteroizilor, obiectiv stabilit chiar de actualul presedinte american, Barack Obama, in 2010. Pentru acest proiect, NASA dispune de 100 de milioane de dolari pentru anul 2014, insa in cativa ani cheltuielile vor ajunge la cateva miliarde de dolari.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 125 din categoria stiati ca... stiinta
Stiati ca ... in anii '70 si '80, Uniunea Sovietica a trimis mai multe sonde catre Venus, sonde care ne-au trimis singurele poze ale suprafetei planetei pe care le stim? Acum Rusia planuieste sa "revina" pe Venus, cu un proiect ce se numeste Venera D. Proiectul cauta sprijin in comunitatea internationala si planuieste sa utilizeze o sonda care va opera la sol cat si baloane dotate cu instrumente usoare ce vor analiza atmosfera venusiana. Se doreste studierea izotopilor unor gaze rare precum xenonul sau kryptonul, aflate in atmosfera planetei Venus. Datele analizate ar putea sa ne ofere indicii care sa ne ajute sa intelegem modul in care s-au format cele doua planete vecine, Venus si Pamantul.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 126 din categoria stiati ca... stiinta
Stiati ca ... cercetatorii britanici au realizat un test, ce se bazeaza pe utilizarea nanoparticulelor de aur, ce va depista cu ochiul liber primele stadii ale unor conditii medicale fatale precum HIV sau cancerul de prostata? La scara microscopica, materialele au tendinta de a capata noi proprietati. Daca la scara macro, o bucata de aur este un metal pretios si atat, la scara nano, particulele de aur pot produce culori diferite, in functie de modul de organizare. Astfel, oamenii de stiinta de la Imperial College London au pus la punct un test HIV, bazat pe o solutie bogata in ioni de aur. Cum functioneaza acest test? In solutia respectiva se pune o picatura de sange, iar ce se va intampla in continuare cu particulele de aur va "spune" daca subiectul testat sufera sau nu de HIV. Daca acesta are HIV, nivelul de peroxid de hidrogen din solutie scade, particulele de aur se aduna in microgrupuri neregulate iar solutia devine albastra. Daca pacientul este sanatos, peroxidul de hidrogen abunda, microgruparile vor fi sferice iar solutia va avea culoarea rosie. Acest test este atat de precis incat poate depista prezenta unui attogram (o miliardime dintr-o miliardime de gram) de proteina HIV intr-un singur mililitru de ser. Acest lucru il face de 10 ori mai sensibil decat testele precedente, fiind si de 10 ori mai ieftin de fabricat. Mai mult, rezultatul testului se poate vedea cu ochiul liber si nu mai necesita procesare cu ajutorul unor masinarii scumpe.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 127 din categoria stiati ca... stiinta
Stiati ca ... copolimerul bloc poliuretan este un material formidabil, transparent, capabil sa opreasca un glont, sa-l inglobeze, fara a lasa urme si fara a crapa? Conform profesorului Ned Thomas, de la Universitatea Rice, din Houston, acest material are capacitatea de a sigila punctul de intrare a proiectilului, lucru explicat prin faptul ca zona de impact se topeste partial, proces ce risipeste energia, folosind-o partial la resigilare. Daca acest material va fi utilizat pentru fabricarea parbrizelor sau restul geamurilor vehiculelor, siguranta soferilor si pasagerilor ar creste exponential. In afara de rolul sau evident de "geam", acest material poate fi utilizat si pentru vestele antiglont sau pentru nave spatiale si sateliti. Pentru vestele antiglont, o bucata de otel de dimensiuni similare ar fi mult mai ineficienta si de 7 ori mai grea. Ca strat protector al navelor si satelitilor, acest tip de poliuretan ar scuti multe griji legate de "gunoaiele" spatiale.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 128 din categoria stiati ca... stiinta