Stiati ca ... Google Lunar XPrize este un premiu de 40 de milioane de dolari oferit de gigantul Internetului catre orice organizatie privata ce poate face ce nu a facut omenirea din 1973: o aterizare in siguranta pe suprafata Lunii, pana la finalul anului 2015? Motivul initiativei celor de la Google este simplu: "mai mult de jumatate din populatia lumii nu a avut sansa de a vedea in direct transmisii de pe suprafata lunii. Google Lunar XPrize isi propune sa creeze un nou moment "Apollo" pentru aceasta generatie". Pe langa termenul limita, exista si alte cateva criterii ce trebuiesc indeplinite pentru acordarea premiului de 40 de milioane de dolari: sonda trimisa trebuie sa se deplaseze minim 500 de metri pe suprafata, deasupra sau sub suprafata lunii si sa trimita doua inregistrari ("mooncasts") catre Pamant. In prezent sunt 22 de echipe inscrise in concurs, de mentionat fiind compania Moon Express, una din favoritele la marele premiu. Personalul acesteia include fosti angajati ai NASA. Moon Express spera sa cutreiere Luna pentru a gasi resurse naturale precum metale rare utilizate in tehnologiile moderne, metale greu de gasit pe Pamant.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 121 din categoria stiati ca... stiinta
Stiati ca ... Skylon este un proiect al companiei britanice Reaction Engines ce isi propune sa construiasca un avion capabil sa zboare in spatiu? Firma a fost sustinuta de guvernul britanic, care le-a acordat deja o suma de 60 de milioane de lire sterline, cu scopul ca pana in 2019 sa se inceapa deja testele de zbor si pana in 2020 Skylon sa transporte 15 tone de echipament in spatiu. Skylon, avionul-racheta, va fi capabil sa atinga o viteza de 30.000 km/h, functionand ca un avion in atmosfera si ca o racheta in spatiu. Acesta va putea transporta oamenii de la sol in partea superioara a stratosferei in doar 15 minute. In acest proiect mai sunt implicate Franta, Germania si Belgia. Pe langa fondurile guvernamentale, compania spera sa stranga in jur de 200 de milioane de lire sterline din surse private.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 122 din categoria stiati ca... stiinta
Stiati ca ... in august 2012 rover-ul Curiosity a captat atentia intregii lumi cand a aterizat cu succes pe Marte? Curiosity a fost arborat pe suprafata Planetei Rosii cu ajutorul unei macarale speciale, ce l-a transportat 560 de milioane de km prin spatiu. Cei de la NASA, si nu numai, au considerat aceasta misiune o adevarata realizare a omenirii, astfel, NASA planuieste un "sequel", o continuare a misiunii originale Curiosity. Mai mult de atat, NASA are ordine directe de la Casa Alba, ca pana in 2030 sa trimita echipaj uman pe Planeta Rosie.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 123 din categoria stiati ca... stiinta
Stiati ca ... peste 200.000 de oameni din peste 140 de tari au aplicat pentru obtinerea unui tichet cu un singur sens catre Marte? Proiectul Mars One, cu un buget de 4 miliarde de dolari, planuieste ca pana in 2023 sa transporte oameni pe Marte, in vederea stabilirii primei colonii umane. Unul dintre oamenii care sustine acest proiect este Paul Romer, co-creatorul emisiunii Big Brother. "Aceasta misiune catre Marte ar putea fi cel mai mare eveniment media din lume", a declarat acesta. Multi dintre voluntari sunt casatoriti sau au copii, asa ca de ce ar vrea sa-si paraseasca casa si familia? "Este o sansa incredibila de a ajuta umanitatea prin participarea intr-un proiect care va inspira generatiile viitoare", si-a motivat voluntariatul unul dintre potentialii martieni. Planul este formarea unor echipe de catre 4 oameni, fiecare de pe alt continent, care vor trai si se vor antrena impreuna timp de 7 ani, inainte de a pleca spre Planeta Rosie.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 124 din categoria stiati ca... stiinta