Stiati ca ... cercetatorii de la Institutul de Stiinta si Tehnologie Avansata al Japoniei au creat silicenul? "Silicenul este echivalentul siliconic al grafenului", explica Yukiko Yamada-Takamura, profesor la acest institut, lider mondial in cercetarea acestui material. La fel cum grafenul este alcutuit dintr-un singur strat de atomi de carbon, silicenul este alcatuit dintr-un singur strat de atomi de siliciu. Grafenul si silicenul sunt asemanatoare in multe privinte, insa, fata de omolugul sau carbonic, silicenul are un avantaj crucial: este deja compatibil cu circuitele electrice bazate pe siliciu existente deja. Asta inseamna reducerea masiva a timpului si bugetului alocat pentru cercetarea si scoaterea pe piata a unor produse bazate pe silicen. Grafenul mai este depasit dintr-o alta perspectiva, cea a flexibilitatii structurale. El nu poate lua decat o singura forma, perfect orizontala, "silicenul este flexibil si la scara atomica, adica unii atomi pot sa iasa din plan", explica Yamada-Takamura. Acest lucru se traduce prin faptul ca proprietatile sale electrice pot fi variate, ceea ce implicit creste numarul de aplicatii. Desi silicenul pare superior grafenului, inca este departe de gloria si popularitatea de care se bucura acesta, precum si de numarul urias de cereri de brevet iscate de grafen. Dar, dupa parerea multora, silicenul este cel care, in viitor, va avea impactul mai mare asupra vietilor noastre.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 133 din categoria stiati ca... stiinta
Stiati ca ... grafenul a fost descoperit in 2010 de catre doi cercetatori de la Universitatea din Manchester? Acest material minune este cel mai subtire dinre toate materialele care au fost descoperite pana acum. Oamenii de stiinta ii gasesc saptamanal aplicatii in domenii diverse, iar numarul studiilor publicate pe tema grafenului s-a ridicat, in 2012, la peste 10.000. Grafenul este compus in intregime din carbon pur, la fel ca diamantul si carbunele, diferenta fiind ca atomii de carbon ce formeaza grafenul sunt dispusi in fasii bidimensinale, oferindu-i astfel o extraordinara rezistanta si flexibilitate. Acesta este cel mai subtire material descoperit pana in prezent, avand o grosime de doar un atom. Acest lucru il face si primul material 2D descoperit de om. Potrivit profesorului Andre Geim, de la Universitatea din Manchester, co-descoperitor al grafenului, acest material inglobeaza o serie de superlative impresionante. Este cel mai rezistent material cunoscut, cel mai dur , fiind de 300 de ori mai puternic decat otelul, cel mai flexibil si cu cel mai mare raport suprafata/masa, un singur gram de grafen poate acoperi mai multe terenuri de fotbal. Grafenul, desi este aproape transparent, este atat de dens incat nici cel mai mic atom de gaz (heliu) nu poate trece prin el. Grafenul este si un superconductor electric. De asemenea, are si proprietati optice unice.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 134 din categoria stiati ca... stiinta
Stiati ca ... sarea, incalzita la 800 de grade, nu se innegreste si nu fumega, ci se topeste intr-un lichid cu aceleasi proprietati ale materialului solid? Ca sa ne facem o idee despre lichidele ionice, sa ne imaginam o substanta asemanatoare sarii, dar care se topeste la temperatura camerei. Lichidele ionice, spre deosebire de sutele de alti solventi utilizati in industria chimica, nu formeaza vapori. Asta inseamna ca nu sunt toxice sau poluante. De asemenea, devin canditate perfecte pentru utilizarea ca lichide elctrolitice in baterii sau fotocelule. Lichidele ionice sunt in stare sa dizolve orice, de la superbacteriile din spitale, la mercurul din gazele de extractie. O aplicatie indrazneata pentru aceste lichide este stocarea hidrogenului drept combustibil pentru masinile viitorului. "In practic toate cazurile in care este utilizat un lichid conventional, acesta ar putea fi inlocuit de unul ionic, conceput sa fie mult mai bun", explica profesorul Ken Seddon, codirector al Laboratorului pentru Lichide Ionice, al Queen's University, Dublin.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 135 din categoria stiati ca... stiinta
Stiati ca ... daca istoria Pamantului ar fi comprimata in 24 de ore, oamenii ar aparea cu 40 de secunde inainte de miezul noptii?
Curiozitati: Curiozitatea numarul 136 din categoria stiati ca... stiinta