´╗┐

Stiati ca ... animale si insecte

curiozitati despre animale si insecte - pagina 261

Stiati ca... dintre mamiferele care ...

Stiati ca ...  dintre mamiferele care traiesc in tinuturile secetoase, antilopele consuma foarte putina apa, in special antilopele africane si cele asiatice. Addax (Addax nasomaculatus) se situeaza in topul celor mai rezistente vietuitoare?

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1041 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... exista o specie ...

Stiati ca ...  exista o specie rara de antilopa, al carei habitat este reprezentat de anumite zone din Sahara? Aproape tot necesarul de apa il extrage din ierburile, frunzele si crengile arbustilor care ii servesc drept hrana. O forma de adaptare la mediul arid este si faptul ca sunt animale nocturne, ziua preferand sa stea aproape nemiscate sau sa doarma in adanciturile pe care si le sapa in nisip. Antilopele au, de asemenea, capacitatea de a "detecta" ploaia de la distante de 200-400 de kilometri. Pentru ca este o specie pe cale de disparitie, antilopa Addax este, in prezent, un animal protejat prin lege. La gradina zoologica din Hanovra (Germania), ca si in Parcul National Souss-Massa, din Maroc, sunt crescute populatii de Addax, pentru a fi duse in mediul lor natural de viata.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1042 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... in pofida aspectului ...

Stiati ca ...  in pofida aspectului masiv, camila, care poate atige 600-800 kilograme in greutate, este foarte bine adaptata la conditiile vitrege de mediu? Fie ca e vorba de camila cu doua cocoase sau de dromader, proeminentele excrescente de pe spate reprezinta rezervele energetice ale acestor animale si sunt formate, in mare parte, din grasimi. Daca aceste grasimi s-ar depune pe toata suprafata corpului, animalele ar suferi enorm din pricina caldurii. Camilele poseda remarcabile mecanisme de aparare in caz de dezhidratare. Atunci cand au de unde, camilele pot sa bea, in numai zece minute, peste 100 de litri de apa, gratie buzelor uriase, care iau forma unor ventuze. In schimb, in perioadele extrem de secetoase, ele isi economisesc apa din corp prin diminuarea diurezei (eliminarea urinei), a transpiratiei, a metabolismului si prin reglarea temperaturii corpului. Mai mult, anatomia lor permite economisirea apei si in timpul respiratiei, sinusurile foarte irigate racind aerul expirat si permitand condensarea apei. Camila poate sa reziste, fara hrana si fara apa, o luna de zile, chiar si la temperaturi extreme (in jur de 50 de grade Celsius, vara, si pana la - 25 de grade, in anotimpul rece).

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1043 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... multe dintre cele ...

Stiati ca ...  multe dintre cele mai rezistente vietuitoare au dezvoltat un mecanism similar celui care functioneaza in cazul camilei, adica asimilarea de grasime, in diverse regiuni ale corpului? De exemplu, soparlele gigantice (Varanus bitatawa), popandaii, oile etc. isi strang grasimea in coada sau la baza cozii. In conditii de seceta, de privare de apa, organismul declanseaza procesul de oxidare a grasimilor, obtinandu-si, in felul acesta apa si energia necesare.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1044 din categoria stiati ca... animale si insecte

« 258 259 260

261

262 263 264 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct